Kanin eleet

 

Kani osoittaa kiintymystä nuolemalla ja puskemalla. Nämä ovat siis sosiaalisia eleitä.


Leuan hieraisu johonkin on kanin merkkaustapa, jolla merkataan mm. reviiri ja muita lajitovereita. Myös ihmisen merkkaaminen omakseen tapahtuu tämän leuassa olevan rauhasen avulla. Ihminen ei haista tätä hajua.

 

Kun kanilla on häntä voimakkaasti pystyssä, merkitsee se usein jännitystä tai kiimaa. Kani nostaa myös hieman häntää tarpeita tehdessään.

Sivuttainen hännän heilutus ilmenee mm. kosinta- tai kilpailutilanteessa. Usein siitä valitettavasti seuraa myös merkkipissa, joka lentää pitkälle.Kosintaan liittyviä ääniä ja käyttäytymistä on myös matalat äänet (ump-ump).


Kanit myös kehräävät kuin kissa, mutta hyvin hiljaa. Tämän hellyttävän äänen voi aiheuttaa silittely, tai toisen kanin läheisyys ja hoiva. Kanilla on siis todella hyvä olo.

 

Kani luottaa sinuun ja ympäristön turvallisuuteen, jos se heittäytyy pitkin pituuttaan. Käpälät voivat olla taaksepäin suorana tai kani voi maata jopa ihan kyljellään.

 

Kun kani hypähtelee ilmaan ja pyörähtelee, se on iloinen ja leikkii.


Korvat sojottavat eteenpäin, kun kani on kiinnostunut ja tutkii asioita. Korvien sojottaessa eri suuntiin kani tarkkailee ympäristöään. Jos korvat taas ovat luimussa taaksepäin, kani on joko vihainen tai pelkää. 

 

Näykkäisy ei ole vain vihamielinen ele. Se merkitsee kaneilla myös huomion hakuisuutta ja halua saada toinen lähemmäksi. Vaihtoehtoisesti kani voi ilmaista näykkimällä tyytymättömyyttään esim. halua päästä pois sylistä. Kani saattaa purra puolustaessaan reviriään. Pureminen ja näykkiminen ei ole sama asia.

 

Rummuttava kani on huolissaan, tai peloissaan. Näin myös ilmoitetaan, kun on asiaa.

 

Kipeä kani viestii korvillaan, asennollaan, silmillään ja hampaita kirskuttaen. Korvat painettuina selkää vasten, vartalo kyyryyn jännittyneenä, ja silmät siristää -> hampaita kirskuttavalla kanilla on luultavasti kovia kipuja. Ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.