Kissan eleet

 

Nykykissaa jalostettu lyhyemmän ajan kuin eri koirarotuja, eli kissa toteuttaa villin kantamuotonsa käytöstä luotettavammin kuin koira ja yleinen harhaluulo onkin, ettei kissan käytökseen ei voida vaikuttaa. Kissan teoissa enemmän näppäryyttä kun koiran teoissa ja toimintoja käynnistävät vaistot, tai tarpeet.

 

Kissan elekieltä ja käyttäytymistä:

Hieman kohollaan oleva häntä on ystävällinen signaali. Kissa hieroo itseään ihmistä tai esinettä/kalusteita tms. vasten, jättäkseen hajunsa ja saadakseen kaverin hajun itseensä.

Uhoamista on kun kissa yrittää näyttää suuremmalta, pörhistelee, on lantio ylhäällä ja takaraajat ojennettuina, korvat osoittavat eteenpäin (esim. pennut toimivat näin, kun ruotivat arvojärjestystä).

Pelokas kissa tekeytyy pieneksi ja turkki on vartalonmyötäisesti. Korvat ovat luimussa ja saattaa sihistä lähestyttäessä.

 

Uhkaavaksi asetutaan laittamalla selkä köyryyn ja karvat pystyyn. Korvat laitetaan luimuun ja häntä on kuin sähköiskun saanut.

 

Pystysuorien pintojen raapiminen on merkkaamista, hajumerkkejä jää varpaiden rauhasista, eli kynsien teroittelua se ei ole. Koitapa viilata ja terottaa omia kynsiäsi sohvatyynyllä. Jos kissa tekee ei sallittuja asioita (esim raapii sohvaa), kiellä heti ja ohjaa vaihtoehtoiseen toimintaan. Kissa ei muista tekosiaan, eikä siis hetken päästä ymmärrä omien tekojensa ja kieltojesi liittyvän toisiinsa. Voit myös kokeilla sirottaa pippuria tai laittaa kaksipuoleista teippiä (tai muuta tahmeaa) sellaiseen paikkaan, jota kissa ei saa raapia. Tarjoa kissalle raapimista varten sopivia pintoja, esim. kokolattiamaton pala seinään tai erilliseen levyyn kiinnittynä, tai narulla päällystetty raapimispuu. Nosta kissa sinne missä raapimista on sallittua tehdä. Kissa on nopea oppimaan.

 

Kissa valitsee itse ihmisensä ja osaa olla mustasukkainen muille eläimille ja jopa ihmisille. Erään tutkimuksen mukaan mitä innokkaammin ihminen tuppaantuu kissan kaveriksi, sitä vähemmän kissa haluaa viettää aikaa hänen - itse en tätä väitettä kyllä allekirjoita.