Koiran eleet

 

Koira kommunikoi äänillä ja eleillä toisten yksilöiden kanssa. Elekielen tunnistaminen vaatii perhetymistä eleisiin. Kun elekieleen on päässyt sisään, voi itse kopioida eleitä ja käyttää niitä hyväkseen esim. koiran koulutuksessa -> koira kiinnostuu helpommin, kun puhutaan samaa kieltä.

Elekielessä seurattavia/merkitseviä ovat:

  • vartalon asento
  • pään asento ja ilmeet
  • liikkuminen
  • hännän asento
  • haukottelu
  • ääntely

Vartalon asennolla koira viestii mm. alistumisesta, pelosta, uhkaamisesta, valppaudesta ja itsevarmuudesta. Oleellisesti näihin vesteihin liittyy myös koiran ilmeet ja pään/korven asennot. Myös huulien asento, otsan kurtistaminen, pään kallistaminen, nostaminen, tai painaminen ovat kaikki tärkeitä viestejä.

Liikkuminen yhdistettyinä muihin eleisiin, pyrkii kertomaan lisää koiran ajatuksista, esim. nopeasti etupää alas ja sivusuunnassa vartaloa liikuttaen koira pyytää leikkimään.

Hännän asennolla ilmaistaan itsevarmuutta tai pelkoa, sekä mielentilaa ja vireyttä. Voimakkaasti pystyssä oleva häntä kuvastaa itsevarmuutta ja uhmaa. Alhaalla, tai vatsan alla oleva häntä on usein merkki epävarmuudesta ja mahdollisesti pelkotilasta -> HUOM. eri roduillakin on omat ominaisuutensa hännän kantamisen suhteen. Reippaasti ja vauhdikkaasti heiluva häntä on selkeä sosiaalinen signaali ja heilumisnopeus kertoo suoraan innostumisen määrästä.

Koira voi haukotella isosti, kun ympäristön paineet alkavat tuntua liian kovalta - esim autoilua pelkäävä koira saattaa ensin haukotella voimakkaasti muutamia kertoja ja sitten hetken päästä jopa voida pahoin ja oksentaa. Äänekäs haukottelu taas viestii useinmiten turhautumisesta ja/tai levottomuudesta.

Ääntely (murina, vikinä, haukkuminen) sisältää monelaisia viestejä. Ääntelyyn liittyy yleensä eleitä (pään asento, hännän asento, vartalon asento) ja tulkitsemalla näitä elekokonaisuuksia selviää viestin sisältökin - siis, ainakin toiselle koiralle.

 

Kaiken kaikkiaan koirien eleitä on mukava seurata, mutta joillakin roduilla ulkomuoto ja jalostetut piirteet voivat aiheuttaa meille ihmisille virhetulkintoja koiran aikeista ja olotilasta. Voi olla, että pitkät karvat peittävät silmät, jolloin katse tai otsan kurtistus ei näy, tai ryppyinen kuono/naama saa koiran näyttämään vihaiselta. Saman rotuiset koirat kuitenkin ymmärtävät toisiaan hyvin ja sehän se on tärkeintä.