Tietoa koirista

 

Koira on nisäkkäisiin kuuluva sudesta polveutuva eläin. Suomessa koira on yleisin kotieläin ja kissa on sijalla 2, kun taas Euroopassa on kissa on sijalla 1 ja koira vasta toisena.

 

Koirat ovat olleet aikojen alusta hyötyeläimiä. Koiria on käytetty apuna metsästyksessä, lisäksi koira oli tehokas vetoapu ja karjan kanssa koiraa käytettiin myös paimentajana. Nykyään koiran "työnkuva" on laajentunut ja koiria käytetään menestyksellisesti apuna myös mm. huume-, opas-, vartio- ja pelastuskoira tehtävissä. Lisäksi on olemassa erilaisia kursseja ja koulutuksia, joilla koira voidaan vaikkapa opettaa etsimään omistajansa iloksi kanttarelleja.

 

Jotta koiraa voidaan hyödyntää näissä erilaisissa toiminnoissa, tulee koiraa kouluttaa. Koiran perustottelevaisuus-koulutus on pohja muulle koulutukselle. Perustottelevaisuuskurssia voi suositella kaikille koiraroduille. Kurssin aikana koiralle opetaan perustaitoja, jotka helpottavat uusien asioiden oppimista ja yhteiselämää ihmisten ja muiden eläimien kanssa. Ilman ihmisen apua ja koulutusta koira ei voi oppia "ihmisten tavoille". Kaikkia taitoja on harjoiteltava ja harjoitettava, aivan kuten ihmislastenkin kanssa. Kursseja järjestetään mm. paikallisten koirakoulujen, -kenneleiden ja kerhojen toimesta. Kurssin hinta on pieni kertasijoitus koirasi ja Sinun mukavaan tulevaisuuteen.

 

Mikäli etsit itsellesi sopivaa koirarotua maailman satojen eri koirarotujen seasta, niin kannattaa ensi miettiä mihin tarkoitukseen koiraa haluat. Eri koirarodulla on erilaisia ominaisuuksia ja näitä ominaisuuksia kannattaa tutkailla ennen koiran hankintaa - koiran kaunis ulkonäkö ei siis ole viisas valintakriteeri koiraa hankittaessa. Eläin ei ole sisuste, asuste, eikä koriste.  Omien tarpeidesi selvittyä selvitä mikä haluamasi koirarodun sopivin harrastusmuoto, eli kohtaavatko tarpeenne.

 

Rotumäärilemät kertovat millainen puhdasrotuisen koiran tulisi olla ominaisuuksiltaan. Eri ominaisuudet saadaan aikaiseksi jalostamalla. Jalostuksen avulla koirista on siis saatu mm. hyvin erinäköisiä ja -kokoisia. Erilaiset ominaisuudet kuitenkin periytyvät eri tavoin ja siksi onkin tärkeää, että jalostustoiminnassa ja sen valvonnassa huomioidaan nämä seikat, jotta tulevaisuudessakin meillä olisi psyykkisesti ja fyysisesti terveitä ja vahvoja rotuja.

 

Lisätietoja rouduista ja rotuominaisuukista löydät Koirat.com-sivuilta.